Диагностично-консултативен център

"Свети Георги Победоносец" ЕООД

Бургас

Доброто човешко отношение и професионализма помагат в трудите моменти   Ангел Стефанов

д-р Мая Катрафилова: Остър цистит

»
»
д-р Мая Катрафилова: Остър цистит

Какво представлява острият цистит?
При нормални, физиологични условия урината ни е стерилна, т.е. не съдържа микроорганизми. За това допринася честото уриниране, при което се изпразва пикочният мехур, без да има остатъчна урина и един специален слой от протеини, който предпазва вътрешния слой на мехура. Наричат се гликозоаминогликани. Цистит се появява, когато се развит мкроорганизми в пикочния мехур, в следствие на което той се раздразва и възпалява. Най-честата възраст през която може да се развие е 20-45 години, но не е рядко страдание и в менопаузата. При наличие на уроинфекция при пеленачета и малки деца се налага щателно изследване, поради риск от подлежаща вродена аномалия. (напр. Везикоуретерален рефлукс). Циститите са по-чести у жените, поради по-малката дължина на уретрата и по-лесното проникване на микроорганизми през нея. Женската уретра има дължина само 3-4 см, а мъжката – 20-25см.

Какво го причинява?
Най-чест причинител е Е. Coli (ешерихия коли), последван от протеас, ентрокок и стафилокок. Колибактерията е „виновник“ за  над 80 % от циститите. Този микроорганизъм се среща в изобилие в долните етажи на храносмилателния тракт, но и по тялото. Половите контакти могат да улеснят навлизането на бактерии в мехура. Възможно е и попадането на микроорганизми в мехура без това да доведе до заболяване, поради механичното „почистване“  при уриниране. Когато човек уринира рядко и урината застоява в пикочния мехур се създават условия за развитието на патогенните микроорганизми. Други предразполагащи фактори са стриктури на уретрата и наличие на остатъчна урина, инвазивни интервенции на уретрата (уретроцистоскопия), бременност, запек, захарен диабет, недостатъчен прием на течности, рядко уриниране, вродени аномалии на пикочо-половата система (везикоуретерален рефлукс).

Какви са симптомите?
- Често уриниране
- Парене и болка при уриниране
- Болка в долната част на корема
- Императивни позиви
- Нощно уриниране
- Хематурия (кръв в урината)
- Мътна урина

Какви изследвания трябва да се направят?
При изследването на урина се намира повишено количество левкоцити (бели кръвни клетки), еритроцити (червени кръвни клетки), бактерии, белтък, нитрити. При първи епизод не е задължително микробиологичното изследване и може да се започне веднага емпирична терапия с подходящ антибиотик. При рецидиви, както и при мъжете се налага микробиологично изследване на урината, наречено „урокултура“ и антибиограма (изследване, установяващо чувствителността на патогенния микроорганизъм към конкретни антибиотици).

Защо циститът е по-чест през лятото?
През летните месеци циститите зачестяват. Това се дължи на факта, че през лятото организмът често е обезводнен поради високите температури, урината е по-конценрирана, честотата на уриниране – намалена. Всичко това създава чудесни условия за развитието на микроорганизмите. Зачестилите полови контакти допринасят за навлизане на микроорганизмите през женската уретра.
Погрешно е схващането, че циститът се причинява от плуване в морето или посещението на басейн. Наличието на големи концентрации дезинфекциращи средства в басейните изключват замърсяване, докато морето се „ самоочиства“ в общия случай (тук изключваме замърсявания чрез изхвърляне на отпадни води).

Каква е терапията? Какво може да се направи при чести рецидиви?
Терапия трябва да се прилага във всички случаи, както за облекчаване на симптомите, така и за да се предотвратят усложнения, особено при хора с аномалии, бременни и диабетици. Антибиотици, които често се използват са фосфомицин, цефалоспорините, котримоксазола, нитрофурантоина. Обикновено терапия от 3 дни е достатъчна.
За жалост в днешно време съществува голям проблем с антибиотичната резистентност, т. е. антибиотикът не е в състояние да унищожи микроб, станал резистентен. По тази причина е нецелесъобразно прилагането на антибиотици за ден-два, както и „самоназначаването“ на широкоспектърни антибиотици.
Препоръчва се прием на обилно количество течности, както и на продукти, съдържащи D-маноза (червена боровинка), която възпрепятства прикрепването на колибактерия към мехурната лигавица.

Какво може да се направи в случай на чести рецидиви?
Когато съществуват чести рецидиви на заболяването (повече от 4 епизода годишно), може да бъде приложена т. нар. химиопрофилактика – ниска доза антибиотик за срок от 6-12 месеца. В тези случаи могат да се наложат по-задълбочени изследвания, които да диагностицират друго подлежащо състояние.

Препоръките на уролога са:
- Приемайте достатъчно количество течности (вода) – поне 2 литра дневно
- Уринирайте достатъчно често
- Осигурете проветриво бельо от естествен материал
- Лекувайте навременно запека
- За дамите е важно уриниране след сексуален контакт
- Забърсването след дефекация трябва да става в посока отпред назад